Sadel i balans - Guide

Så ger du din häst rörelsefrihet under sadel - Guide

Sadel i balans

För att sadeln ska ligga i balans på hästens rygg ska sadelns mitt, i sitsen, vara vågrät i förhållande till marken som hästen står på. 

Bogfrihet

Hästen måste få vad man kallar för bogfrihet. Ligger sadeln an mot eller ovanpå bogen hindrar sadeln hästen från att röra sig normalt. Därför måste ryttaren säkerställa att hästens sadel aldrig ligger an mot eller ovanpå bogen. Sadeln ska ligga 2-3 fingrar bakom bogen. 

Mankfrihet

Huvudregeln är att det aldrig får finnas någon möjlighet till kontakt mellan hästens manke och sadeln.  Man har räknat ut att om man travar i en halvtimme med en sadel som ligger an mot manken så slår sadeln i hästens tornutskott 3.400 gånger. Det är av största vikt att denna del av sadeln aldrig kommer i kontakt med hästen. 

Ländfrihet

En sadel får aldrig ligga an och trycka efter det 18:e och sista revbenet. Det finns de som hävdar att hästen inte blir skadad eller hämmad av att ha en sadel som ligger an och trycker på länden. En häst klarar inte av att bära någon del av ryttarens vikt på länden utan att negativt påverka dess aktion. 

Tunnelbredd

En sadels bossor får endast ligga an mot hästens ryggmuskulatur. De får aldrig ligga mot hästens tornutskott, dess ligament eller muskelfästena till ryggmusklerna. Ett mått som ofta anges är att det ska gå att få in 3 fingrar hela vägen genom tunneln. 

Armbågsfrihet – ”bogfrihet”

På många hästar rör sig sadelgjorden och lägger sig strax bakom hästens armbåge. Det är främst de korta sadelgjordarna som ställer till problem. Många ryttare skaffar sig en för kort gjord vars söljor ligger och knäpper till på hästens armbåge. När det sker kan hästens aktion bli hämmad och det finns inte längre någon full bogfrihet. Anatomiska gjordar är designade för att just klara av att ligga ganska nära hästens armbåge och då ge full armbågsfrihet. 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.06 | 13:24
Sadelhjälpen har mottagit 25
15.03 | 18:31
Sadel i balans-Guide har mottagit 5
20.01 | 08:11
Sadelpad har mottagit 3
30.12 | 14:51
Hem har mottagit 11
Du gillar den här sidan