Sadelhjälpen

Letar du efter en ny sadel?

Eller har du svårt att hitta rätt i djungeln av sadelmärken och sadelmodeller? 

Nedan finner du beskrivningar av de vanligaste sadelmärkena samt länkar till sadeltillverkarnas hemsidor.

Saknar du något? Kontakta Eva så hjälper jag dig vidare.


ALBION

www.albionsaddlemakers.com 

Modellen passar en spikrak rygg. Övriga modeller passar för rakare ryggar (ej spikraka). Mycket kort anläggningsyta. Sadlarna har breda bomvidder, XW ca 115 grader. Passar en hög manke då den har högt framvalv samt även cutback på de flesta sadlar. Kilbossor med ullstoppning. Lämpar sig bra till ryttare med långa ben. Pris mellan 14–25.000 sek.

AMERGO 

www.ridin.se 

En mängd olika modeller. Sadlarna kan måttbeställas. Priser mellan 20-25.000 sek.

ARABIAN SADDLE COMPANY & LOVATT & RICKETTS 

www.arabiansaddle.com

www.landrsaddles.com 

Sadlar med kort anläggningsyta och mycket breda bomvidder. De kan måttbeställas. Passar en rakare rygg. Det finns möjlighet att byta ut bommen om hästen breddas. Svensk återförsäljare saknas. Vänd dig till www.mustang.dk. Pris från ca 14.000 sek.

CLIFF BARNSBY

www.barnsby.com

Finns en mängd olika modeller med olika passform. Finns sadlar för riktigt breda hästar samt för typiska fullblodshästar (hög manke). Det finns några modeller där man kan ändra bomvidden. Pris mellan 10.000-30.000 sek.

CLINCHER

Passar en spikrak rygg utan allför hög manke. Kilbossor med ullstoppning. Kort anläggningsyta. Relativt breda bomvidder. Pris ca 12.000 sek.

COUNTY

www.countysaddlery.com

Dressyrsadlarna passar en svängd rygg och fungerar även för hästar med hög manke. Sadlarna ligger bra på överbyggda hästar. Har en lång anläggningsyta. Har kilbossor på de flesta av deras modeller och har även rundbossor. Hoppsadlarna är betydligt rakare än dressyrsadlarna och passar en rakare rygg. Pris mellan 20-25.000 sek.

DOMINUS

Passar en lite mer svängd rygg. Passar inte breda hästar. Pris ca 15.000 sek.

LEMETEX

www.courbette.com

Relativt rak sadel med relativt kort anläggningsyta på en del av modellerna. Passar även en högre manke. Ullstoppning eller latexpaneler. Pris mellan 7-18.000 sek. Sadlarna kan köpas direkt från fabriken till ett billigare pris.

JEFFRIES

www.ejeffries.co.uk

Modeller för både rakare och svängda ryggar. Pris mellan 13-25.000 sek.

EQUIPE

www.equipe.se

Passar relativt raka ryggar. Har en kort anläggningsyta. Måttbeställs. Latexpaneler. Möjligt att få bommen utbytt till en smalare alt. bredare bom. Pris mellan 16-25.000 sek.

FRANK BAINES

www.frankbaines-saddlery.com

Passar allt från en rakare rygg till en lite mer böjd rygg beroende på modell. Relativt korta i anläggningsytan. Små i sätet i förhållande till andra märken. Passar en hög manke och har cutback. De nyare modellerna är rakare i bommen. Kilbossor med ullstoppning. Hoppsadlarna går att få med latexpaneler, flair eller ullstoppning. Kan beställa väldigt vida bomvidder. Rymliga i bomvidderna. Pris mellan 15-20.000 sek.

GLOBUS

www.globussport.se

Passar en kort, rak rygg. Clic hoppmodell passar en rygg som är lite mer takformad. Övriga modeller passar mer platta och runda ryggar. Har cutback men passar inte en alltför hög manke. Kilbossor och har även sadlar med paneler. Pris mellan 5.300-11.500 sek.

HENRI DE RIVEL

www.henriderivel.com

Passar en längre rygg som är lite överbyggd. Skiljer sig en del mellan de olika modellerna. Pris ca 10.000 sek.

HUBERTUS 

www.three-horses.se (svenska generalagentens hemsida)

Har olika passform beroende på modell. Koppjärn kan bytas för modeller som passar e mer svängd rygg. Koppjärn kan inte bytas för modeller som är lite rakare. Pris mellan 6-8.000 sek.

CROWN/IDEAL

www.idealsaddle.com

Passar en rakare rygg. Modellerna finns i väldigt breda bomvidder. Modellerna passar även för hästar med en högre manke. Priser från ca 9.000 sek.

JACSON

www.jacson.se

Passar lite svängda ryggar med lite manke. Normallång anläggningsyta. Har inte så breda bomvidder. Hoppsadeln Jean Luc är mer takformad än Celine. Celine i XXW är ca 105 grader. Pris ca 7.000 sek.

JENSEN

www.jensensaddlery.com

Måttbeställs. Har modeller för alla möjliga typer av ryggar där man kan få de flesta sadlar med både kilbossor och rundbossor. Möjlighet att ändra bomvidden finns. Priser från 8.000 sek.

JEREMY RUDGE

www.jeremyrudgesaddlery.co.uk

Har sadlar för breda hästar och passar en rund/platt rygg. Passar en lite rakare rygg med lite manke. Priser från ca 10.000 sek.

JORGE CANAVAS

www.jorgecanaves.com

Liknar Globus då de har samma tillverkare. Dock är deras bomvidder inte alls lika breda som Globus. Pris mellan 5-10.000 sek.

KENTAUR

www.kentaur.cz

Har en rätt lång anläggningsyta p.g.a. stora kilbossor. Bomvidden kan ändras. Deras bredaste bom är runt 100-105 grader. Passar bra på hästar som är lite överbyggda. Priser mellan 8-16.000 sek.

KIEFFER

www.kieffer-saddle.com

Passar en rakare rygg. De sadlar som har kortare kilbossor har en relativt kort anläggningsytan medan en del av dressyrsadlarna har stora kilbossor som passar en längre rygg. Finns möjlighet att ändra bommen. Modellerna passar dock inte riktigt breda hästar. Priser mellan 10-20.000 sek.

KARL NIEDERSÜSS

www.kn.sattlerei.at

Passar en rakare rygg och ligger även bra på hästar som är lite överbyggda. Priser ca 20.000 sek.

KNIGHTS

www.knightssaddlery.com

Passar en rakare rygg/lite böjd. Har både rundbossor och kilbossor. Priser mellan 8-9.000 sek.

MORRIS & NOLAN

www.morrisandnolan.com

Passar en rak och kort rygg. Har ullstoppade kilbossor och cutback. Passar inte alltför hög manke. De nya dressyrsadlarna är dock längre än övriga modeller. Pris mellan 10-18.000 sek.

OTTO SCHUMACHER

www.os-sattlerei.com

Har en lång anläggningsyta och passar en rakare rygg. Passar även bra på hästar som har en högre manke och som är lite överbyggda. Priser runt 20-25.000 sek.

PASSIER

www.passier.de

Något svängd med relativt lång anläggningsytan. Har cutback men passar inte en lång och hög manke. Ullstoppning på samtliga modeller och finns både med rundbossor och kilbossor. Bommen kan ändras om man skickar den till tillverkaren. Pris mellan 15-25.000 sek.

PESSOA

www.pessoasaddles.com

Passar en rakare rygg. Dressyrsadeln Anky har kilbossor med ullstoppning med en relativt lång anläggningsyta. Den passar inte till en alltför hög manke. Resterande modeller har latexpaneler eller rundbossor. Finns inte i breda bomvidder och passar ryggar som inte är helt platta utan lite mer takformade. Pris mellan 10-20.000 sek.

PFIFF

www.pfiff.com

Passar en rakare rygg och fungerar även om hästen har lite manke. Rätt lång anläggningsyta. Deras bredaste bomvidd är runt 100-105 grader. Har kilbossor. Priser mellan 2-9.000 sek.

PRESTIGE/APPALOOSA

www.prestigeitaly.com

Passar en lite svängd lång rygg och hög manke. Dock har de inte så breda bomvidder. Bomvidd 37 är knappt 100 grader. Rymliga i sätet. Möjlighet att värma om bommen finns. Man kan få deras sadlar både med rundbossor och kilbossor. Pris mellan 10-25.000 sek.

RÖÖSLI

www.rooslisaddle.com

Passar bra på hästar som inte har helt raka ryggar och som är lite överbyggda. Passar även bra på en hög manke. Rundbossor. Har även en ny modell som man kan ändra bomvidd på. Pris ca 25.000 sek.

RYDER

Svängd bom. Passar bra på överbyggda hästar. Kilbossor med ullstoppning. Små i sätet. Ganska lång anläggningsyta. Pris ca 18.000 sek.

STÜBBEN

www.stuebben.com

Deluxe är rakast av alla deras sadlar. Avalon är deras rakaste dressyrsadel. Övriga modeller passar mer överbyggda/svankigare hästar. Rymliga i sätet. Har både ullstoppade rundbossor och kilbossor. Pris mellan 10-16.000 sek.

THE SADDLE COMPANY

www.thesaddlecompany.co.uk

Har olika passform. Dessa är tillverkarna för Jensen Exmoor. Pris mellan 6-10.000 sek.

GRIFFIN & MAXAM

www.thorowgood.com

Syntetsadel. Har modeller som passar rak rygg och lite mer svängd rygg. Relativt korta i anläggningsytan. Har cutback på vissa modeller. Griffin XXW bom (allround) är 120 grader och Endurance i XXW bom är ännu bredare. Kilbossor med ullstoppning. Möjligt att ändra bomvidden på Griffin. Pris ca 4.000 sek.

TRAINERS

Passar en relativt rak rygg. Har inte så breda bomvidder. Ganska långa i anläggningsytan. Har kilbossor. Pris  mellan 6-10.000 sek.

TWEESPAN

www.tweespan.nl                  

Har en lång anläggningsyta p.g.a. stora kilbossor. Passar en rakare rygg. Pris ca 12.000 sek.

WINDSOR, EDINBURGH & WELLINGTON

Ligger bra på väldigt många hästar och passar en lite böjd rygg men inte riktigt svankryggiga hästar. Funkerar bra på hästar med hög manke. Rätt små i sätet. Kilbossor med ullstoppning eller flair. Bomvidd 5 är runt 100-105 grader. Pris mellan 12-23.000 sek.

WINTEC & BATES

www.wintec.net.au

www.batesaustralia.com.au

Syntetsadel. Lång anläggningsyta. Bommen kan ändras genom att byta koppjärn – dock så blir bommen mer böjd desto vidare järn man sätter i. Isabellen är något rakare än 500-serien. Kilbossor. Ullstoppning eller cair. Bates är en läderversion av Wintecs sadlar och gör även egna modeller som passar en lite böjd/överbyggd rygg. Finns en speciell sadel för väldigt breda hästar (Wintec Wide) där det bredaste järnet är närmare 130 grader brett. Pris Wintec mellan 5-10.000 sek och för Bates mellan 10-20.000 sek.

ZALDI

www.zaldi.com

Latexpaneler i de flesta sadlarna men har även sadlar med kilbossor. Sadlarna med kilbossor passar en rakare rygg, medan sadlarna med latexpaneler passar en väldigt böjd rygg och ligger bra på överbyggda hästar. Har rätt lång anläggningsyta framförallt sadlarna med kilbossor. Små i sätet. 


Fler länkar

ANTARÉS

www.antares-sellier.com

BALANCE INTERNATIONAL

www.balanceinternational.com

BETTER SADDLES

www.bettersaddles.co.uk

BLACK COUNTRY SADDLES

www.blackcountrysaddles.com

BR

www.br.nl

BRUNO DELGRANGE

www.selledelgrange.com

BUTET

www.butet.fr

CWD

www.cwdsellier.com

DAALEMAN ZADELS

www.daaleman.nl

DEVOUCOUX

www.devoucoux.com

DRAUPNIR

www.draupnir.no

DUETT SADDLES

www.duettsaddles.com

EQUES

www.eques.dk/se

EQUESTOR

www.equestor.nl

EXSELLE SADDLES

www.exselle.com

FARMLAND

www.farmlandsadlar.se

FORESTIER

www.forestier.com

GUY CHANEL

www.chanel-sellier.fr

HASTILOW SADDLES

www.hastilow.co.uk

HULSEBOS ZADELS

www.hulsebos-zadels.com

HRIMNIR

www.icesaddles.com

JEFFRIES

www.ejeffries.co.uk

KARLSLUND

www.karlslundriding.com

KEITH BRYAN SADDLERY

www.keithbryansaddlery.com

KINGS SADDLERY

www.kingsaddlery.co.uk

LASER EQUESTRIAN SADDLES

www.laserequestrian.com

LUC CHILDERIC

www.lucchildericna.com

www.lucchilderic.fr

LUDOMAR

www.ludomar.com

PARIANI

www.pariani.it

RUIZ DIAZ

www.ruizdiaz.com

SADDLE EXCHANGE

www.saddleexchange.com

SAINT LOURDES

www.saintlourdes.com

SANKEY SADDLERY

www.sankeysaddlery.com

SCHLEESE SADDLERY

www.schleese.com

STRADA

www.stradasaddles.eu

TOLGA

www.tolga.be

TOPREITER

www.topreiter.se

WYCHANGER BARTON SADDLERY

www.wychanger.com

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.06 | 13:24
Sadelhjälpen har mottagit 25
15.03 | 18:31
Sadel i balans-Guide har mottagit 5
20.01 | 08:11
Sadelpad har mottagit 3
30.12 | 14:51
Hem har mottagit 11
Du gillar den här sidan