Matnyttiga recept

Fiskgryta med saffran och kräftor

I denna fiskgryta med fryst fisk är det detaljerna som ger den lyxiga känslan. Saffran och kräftor förhöjer grytan och gör den lyxig. För 4 portioner.

  • 500-600 gr torskfilé
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • 300 gr tomater
  • olivolja
  • 0,5 gr saffran
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 msk fiskfond
  • salt & tabasco
  • 200 gr kräftstjärtar
  • hackad persilja
  1. Skär den tinade fisken i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Strimla sellerin och grovhacka tomaterna.
  2. Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja. Tillsätt saffran och tomater och fräs ytterligare några minuter.
  3. Späd med vin, grädde och fond. Koka såsen under lock cirka 15 minuter. Smaka av med salt och tabasco.
  4. Vänd ner fisken i såsen. Sjud sakta under lock cirka 5 minuter. Blanda försiktigt ner kräftorna och strö över persilja.
  5. Avnjutes i gott sällskap!

 

Gräddiga moules marinières

Klassiker som lyxats till med lite grädde. Med färskt och frasigt bröd blir denna musselsoppa en hel mättande middag. För 4 portioner.

  • 1,5 kg borstade färska musslor
  • 50 gr smör
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 7,5 dl fiskbuljong
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • salt och nymald svartpeppar
  1. Kasta bort de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Hetta upp smöret i en rymlig gryta och stek vitlöken någon minut. Tillsätt vin, låt det koka upp, häll i musslorna och täck genast med ett lock. Låt koka häftigt i ca 4 min tills musslorna öppnat sig (släng dem som fortfarande är slutna).
  2. Sila musslorna så att kokspadet rinner ner i en kastrull. Låt silen med musslorna vänta över en skål. Häll buljongen i kokspadet och låt blandnigen sjuda upp.
  3. Plocka ca 3/4 av musslorna ur skalet. Lägg dem i soppan (alla på en gån, de får inte ligga i för länge), häll på den vätska som samlats i skålen samt grädden, lägg i persilja och låt det hela bli genomvarmt men inte koka. Smaka av med salt och peppar. Ös upp soppan i varma portionsskålar och garnera med resten av musslorna i skal.
  4. Avnjutes i gott sällskap!

Paprika- & Mascarponesoppa

Söt, fyllig och len soppa med lite röksmak av den rostade paprikan. En sommar- och höstsoppa när man verkligen kan slösa med grönsakerna. För 4 portioner.

  • 6 röda paprikor
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul hackad lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 mogna tomater, skalade och urkärnade
  • 1,25 l grönsaksbuljong
  • 6 msk mascarponeost
  • 1 näve färska basilikablad + extrablad till garnering
  • salt och nymald svartpeppar
  1. Förvärm ugnen till 225 grader. Rosta paprikorna på en plåt i 30 min tills skalet svartnat. Lägg över paprikorna i en skål och täck med plastfolie. Låt stå i minst 15 minuter tills paprikorna har svalnat och blivit hanterbara.
  2. Hetta upp oljan i en rymlig gryta och fräs lök och vitlök i 4 min. Tillsätt tomater och buljong. Låt koka upp, sänk värmen och sjud under lock i 10 min.
  3. Dra skalet av paprikorna, kärna ur dem och lägg dem i en matberedare. Häll över det spad som runnit ut i skålen medan de svalnade. Tillsätt mascarpone. Häll i soppan, rör ner basilikabladen och kör till en slät massa. Smaka av med salt och peppar och servera med färska basilikablad.
  4. Avnjutes i gott sällskap!

Mustig morotssoppa med knaprigt baconströssel och sugarsnaps

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda 1 förp ciabatta enl. anvisning på förpackningen.
  2. Skala 1 bakpotatis och 700 gr morötter. Tärna potatisen och slanta morötterna. Grovhacka 1 gul lök.
  3. Fräs lök, potatis, morötter och 2 vitlöksklyftor (pressade) i lite olja i en stor gryta.
  4. Tillsätt 8 dl vatten, 1 1/2 dl grädde, 2 tärningar kycklingbuljong och 1msk honung. Låt sjuda under lock ca 10 min.
  5. Knaperstek 2 pkt bacon. Låt rinna av på hushållspapper innan servering. Strimla 1 förp sugarsnaps.
  6. Mixa morotssoppan slät med stavmixer. Servera med bröd. Toppa med bacon och sugarsnaps.
  7. Avnjutes i gott sällskap!